Vocem Flentium
vocaal ensemble

Vocem Flentium, opgericht in 2014, is een professioneel vocaal ensemble dat zich toelegt op de rijke polyfone traditie. Die kende haar hoogtepunt in de vijftiende en zestiende eeuw.

Vocem Flentium ontleent zijn naam aan twee woorden uit Versa est in Luctum, een dodenmotet van Alonso Lobo (1555-1617). Die twee woorden (wenende stemmen) verwijzen niet alleen naar de vocale uitvoeringspraktijk, maar ook naar het karakter van het repertoire.

Hoewel polyfonie nu eens intense vreugde, dan weer diep verdriet verklankt, haalt dat laatste gevoel – de melancholie – in deze muziek vaak de overhand. Geen extraverte exuberantie, wel zachte introspectie. Want misschien graaft de melancholie wel veel dieper in onze ziel dan de meest intense vreugde.

De emoties worden vertaald door de naakte stemmen van Vocem Flentium, die krachtig en teder tegelijk zijn. Naast professionele zangers bestaat het ensemble ook uit een beeldend kunstenaar, die op zoek gaat naar dezelfde puurheid.

Polyfonie is zuivere en evenwichtige muziek. In een spel van these en antithese leidt de muziek de zangers steeds weer naar een synthese. Zoeken naar dat rustpunt, waarin de stemmen plots harmonisch boven elkaar staan, is de meest natuurlijke manier om de muziek te benaderen.

Vocem Flentium voert polyfonie uit in de overtuiging dat ze grenzeloos is en uiteindelijk de duisternis, die zij zelf bezingt, overwint.

fsc logo
fsc logo
Musica capitur omne quod vivit si naturam sequitur